Abilitatea de CONCENTRARE – importanța ei în activitatea de zi cu zi

1

MiNTEA TA
o junglă SĂLBATICĂ sau o grădină ÎNGRIJITĂ?

„Cel mai mare dușman al tău nu-ți poate dăuna mai mult decât o fac propriile tale gânduri.”
Buddha (Siddhartha Gautama).

Sunteți familiarizat cu situația când v-ați întors cu gândurile în mod insistent la evenimentele din trecut: „Ar fi trebuit să spun (să fac) așa, sau poate că ar fi trebuit să răspund așa…”? O persoană se gândește cu scrupulozitate la cazurile negative, iar monologul său intern este epuizant din punct de vedere psihic și, de fapt, ne istovește. În știință, acest fenomen se numește ruminație.

CONȚiNUT

Ruminația — este un termen din psihiatrie care se referă la tipul de activitate mintală obsesivă în care aceleași gânduri revin mereu în minte, substituind orice altă activitate.

Este inerent fiecăruia sub o formă sau alta, dar ia forme extrem de grave, când este aproape imposibil să treci de la gândurile insistente şi să te concentrezi la ceva important sau plăcut.
Chiar și atunci când lucrurile merg bine, avem tendința de a ne lăsa atraşi de o amintire neplăcută care s-a întâmplat în timpul zilei, cum ar fi critica cuiva. Și aceasta nu este o analiză, ci o stare neputincioasă care provoacă daună și te face să suferi. Ne concentrăm exclusiv pe partea dăunătoare și nu ne putem gândi la altceva. Astfel de gânduri repetitive au un impact negativ asupra psihicului și duc la pierderea forței, depresie, deteriorarea bunăstării generale și insomnie. Un ciclu negativ de gânduri preia mintea și este imposibil să ieși din această stare.

Cineva poate fi de părerea că, gândindu-se iar și iar la o situație neplăcută, caută o soluție la problemă. Dar de fapt, gândurile obsesive nu sunt de folos. Potrivit Asociației Americane de Psihologie, oamenii care au tendința spre ruminații adesea sânt nesiguri cu privire la deciziile lor. Ei continuă la nesfârșit să “învarte” problema în mintea lor, dar nu întreprind nimic.

Ruminația epuizează.

Dacă după muncă o persoană continuă să se gândească obsesiv la problemele profesionale, nu mai are timp să se odihnească. Rumegușul mintal nu numai că te împiedică să fii distras de la muncă, dar interferează și comunicarea cu cei dragi. Ca urmare, suferă atât sfera personală, cât și cea profesională.
Rumegușul din minte este dăunător pentru sănătatea mintală. Potrivit Asociației Americane de Psihologie, persoanele predispuse spre ruminații au de patru ori mai multe șanse de a cădea în depresie.

Este important de înțeles că starea ruminativă dăunează semnificativ sănătății, deoarece mintea este permanent în alertă. Ruminația regulată este comparabilă cu iritarea constantă a unei răni, iar starea persistentă de anxietate și dubii poate duce la depresie și dezvoltarea bolilor mintale. Pericolul major constă în faptul că ruminația sustrage timpul și resursele mintale. Devine din ce în ce mai greu să-ți îndeplinești îndatoririle zilnice, somnul devine tulburat și încep durerile de cap.

Ruminația diferă de gândurile obsesive obișnuite, în primul rând, prin intensitatea lor. Acest proces duce la o stare de deprimare și depresie. Persoana pierde controlul asupra a ceea ce se întâmplă în mintea sa și nu mai este în stare să gestioneze fluxul propriilor gânduri.

Cum să observi ruminația?

Observarea „rumegușului mintal” poate fi dificilă. Cu toate acestea, există semnale care evidențiază prezența acestuia. Să aruncăm o privire la fiecare dintre ele.
Emoții negative. Vinovăție, rușine, dezamăgire, frică și anxietate. Acestea sunt stările mintale care apar cel mai des. Este deosebit de periculos atunci când astfel de condiții nu te părăsesc timp îndelungat.
Probleme cu somnul. Nu poți dormi pentru că te gândești la viitor? Încerci să analizezi evenimente care nici măcar nu s-au întâmplat încă și cauți soluții la probleme ipotetice? Sau ți se învârte în cap aceeași poveste din trecut? De exemplu, despre cum te-ai făcut odată jenat în fața cuiva? Este foarte posibil ca acestea să fie ruminații.
Lipsa concentrării, scăderea motivației. Nu te poți concentra asupra muncii, gândurile rătăcesc undeva? Observi scăderea bruscă a productivității în muncă? Dacă îți faci griji și te mustri pentru niște termene limită, atunci aceasta la fel este „rumeguș mintal”.

Și atunci apare întrebarea – există oare o soluție eficientă pentru această problemă?

Există multe sfaturi despre cum să ieși din starea de „ruminare”. Unele sunt mai eficiente, altele mai puțin – nu despre asta vorbim. Ceea ce le este caractreristic tuturor este că fac aceiași greșeală. Pentru a înțelege care este această greșeală, este important să înțelegem cum se manifestă ruminația – ce este din punctul de vedere al proceselor mintale.

Starea de ruminare nu este altceva decât incapacitatea unei persoane de a-și controla atenția.

Înțelegând acest lucru, vedem și dezavantajul comun al tuturor metodelor propuse de combatere a ruminației – el constă în faptul că NU înlătură cauza acestei boli psihice, ci pur și simplu distrage mintea pentru o scurtă perioadă cu niște stări plăcute. Pentru a elimina în mod eficient ruminația, nu trebuie să-ți „distragi” atenția de la aceste gânduri, ca și cum te-ai  ascunde de ele, fiindcă ele te vor găsi din nou și din nou.
Una dintre legile universale afirmă că fiecare fenomen are propria sa cauză.

Pentru a elimina un fenomen este necesară eliminarea cauzei care îl generează și atunci fenomenul va dispărea.

Astfel, eliminarea cauzei ruminației va duce la dispariția ei. Deoarece este cauzată de slăbiciunea în gestionarea atenției, atunci dezvoltarea controlului asupra atenției va duce la eliminarea eficientă și univocă a ruminației.

Practica conștientizării – soluția eficientă

Petrecem atât de mult timp gândindu-ne la greșelile trecute sau ne îngrijorăm de evenimentele viitoare, încât suntem foarte puțin timp în prezent.

Practica conștientizării este o modalitate unică de a obține controlul asupra a ceea ce este pe drept al nostru – atenția.

Conștientizarea este o abilitate importantă pentru a trăi în mod viu momentele semnificative ale vieții. Dar plăcerea unei mese rafinate cu un prieten poate fi ratată dacă ne gândim la toate lucrurile care stresează mintea și ne aruncă în tot felul de stări anxioase. Cum poate fi prevenit acest lucru? Când observi că mintea ta rătăcește, ghidează-o ușor înapoi în prezent.
Experții de la Asociația Americană de Psihologie au ajuns la concluziameditația conștientizării poate să te ajute să scapi de “rumegușul” mintal. Dacă te simți fixat pe un singur gând, încearcă să găsești un loc liniștit, stai confortabil și fă o scurtă practică de meditație a conștientizării.
Meditația conștientizării ajută nu doar la combaterea ruminării, dar și este benefică pe termen lung. Practica regulată ajută să devii mai concentrat și învață să-ți gestionezi atenția, ceea ce eliberează mintea de infliența gândurilor și stărilor emoționale dăunătoare.
Lipsa de concentrare la locul de muncă afectează productivitatea și reduce șansele de succes. Există multe lucruri care pot face dificilă menținerea concentrării, începând cu oboseala și lipsa somnului până la notificări de pe smartphone și niveluri crescute de zgomot la birou.

Cum să dezvoltăm abilitățile de gestionare a atenției pentru a obține rezultate maxime în fiecare zi?

Gestionarea atenției este capacitatea de a reține informații despre ceva în memoria operativă, pe termen scurt. Această abilitate este necesară pentru a finaliza rapid și cu succes sarcinile. Concentrarea este necesară și atunci când o persoană învață ceva nou. Focalizarea profundă te ajută să finalizezi sarcinile mai rapid și mai creativ, reduce erorile și crește rezistența la stres.Cu regret, mulți oameni întâmpină dificultăți în a însuși informații chiar și la cele mai competente clase. Și unul dintre principalele motive pentru aceasta este lipsa de concentrare. Pentru a obține succesul în viață, trebuie să înveți să-ți gestionezi atenția. Iată principalele componente ale capacității de concentrare:
• deprinderea de a menține atenția pentru o perioadă lungă de timp asupra unui anumit obiect;
• abilitatea de a observa repede obiectele mintale care distrag atenția;
• abilitatea de a trece rapid atenția de la obiectele care o distrag la cele alese.

Atenția este unul dintre parametrii activității mintale care poate fi antrenat.

Cu toate acestea, îmbunătățirea acestei calități necesită efort constant și timp. Învățând să-și gestioneze atenția, persoana rezolvă problema complexă a creșterii productivității. Tehnicile de antrenare a atenției și de corectare a deficiențelor acesteia, sunt accesibile oricui si pot fi dezvoltate prin practica regulată a meditației conștientizării.
În domeniul dezvoltării intelectuale nu există o calitate mai importantă decât  abilitatea de a-ți concentra atenția, de a te focusa asupra unui anumit subiect, respingându-le pe toate celelalte.

De fapt, în viața reală, atenția noastră mereu își schimbă focusul. Ea este dinamică, mereu în schimbare. Aceasta este una dintre funcțiile minții: a fi în continuă mișcare, a aminti, a anticipa. Anume mișcarea gândirii aduce în lumea noastră interioară un sentiment de continuitate, coerență și perspectivă.
Totuși există anumite limite ale atenției. Ne putem concentra pe ceva doar până când conștiința trece la un alt subiect.
O altă limitare este că la un moment dat putem opera în mintea noastră doar cu un număr destul de redus de obiecte.
Stabilește-ți ca regulă să acordați toată atenția la ceea ce se întâmplă în momentul prezent, la ceea ce faci; mai întâi pentru o perioadă scurtă de timp, apoi pentru o perioadă mai lungă, iar în curând vei descoperi că atunci când este necesar poți controla mintea mult mai ușor.

Cel mai ciudat lucru este că diverși experți în domeniul psihologiei din întreaga lume se oferă să ne învețe cum să gestionăm ceea ce nu suntem în principiu în stare să gestionăm – gândurile și emoțiile. Hai să ne gândim – dacă ar fi posibil ca oamenii să-și controleze gândurile și emoțiile, ar veni ele în minte involuntar?

Și totuși, puțini se oferă să ne învețe cum să gestionăm ceea ce ne aparține pe drept – atenția, dar de regulă renunțăm de bună voie la controlul asupra ei. Atenția într-o minte neantrenată este ca o giruetă necontrolată, care se întoarce în orice direcție, după bătaia vântului. Atenția ne este pur și simplu vânată, manipulată pe Internet, este interceptată pe drumuri, de panourile publicitare, bannere, tot felul de formate noi, dezvoltate special pentru aceste scopuri – tot felul de rils, stories etc. Și trebuie să recunoaștem că le reușește destul de bine. Drept urmare, atenția ne este deținută de oricine, în afară de noi.

Vorbind despre conștientizare este de remarcat faptul că în viața de zi cu zi NU avem sarcina de a menține această stare constant. S-a dovedit științific că conștientizarea este o stare mult mai intensivă în consumul resurselor mintale în comparație cu starea minții inconștiente.

Scopul este – să antrenăm capacitatea mintală de a intra în starea conștientă cât mai rapid și complet posibil.

Acest lucru poate fi comparat cu regimul de forțaj de pe avioanele interceptoare. Pilotul pornește acest mod doar pentru a îndeplini anumite sarcini și, la finalizare, revine la modul de zbor normal. În regimul de forțaj, aeronava își crește brusc viteza și manevrabilitatea, dar în același timp consumă mult mai mult combustibil și resurse de motor.

Ceva similar se întâmplă cu mintea când intrăm în modul de conștientizare – creștem brusc concentrarea și perspicacitatea în momentul prezent, dar în același timp creierul începe să consume de aproximativ 10 ori mai multă energie mintală și resurse logice. Scopul practicii meditației este de a obține capacitatea de a intra într-o stare de concentrare și conștientizare în cât mai scurt timp posibil, pentru a face ajustarile necesare în minte. După ce, folosind concentrarea și conștientizarea, ca instrumente de rectificare mintală, remediem starea dăunătoare, apărută în minte, revenim la regimul obișnuit de activitate. Astfel lucrează meta-abilitațile ce le dezvoltăm prin practica meditației conștientizării.

Să revenim la fenomenul ruminației

Manifestarea acestei stări mintale indică în mod clar incapacitatea de a prelua în mod conștient controlul asupra atenției și, în consecință, de a se concentra asupra obiectului ales, menținând această stare.
Cauza aceastei afecțiuni dureroase este că mintea nu se supune „volanului”. Odată apărută în minte, ruminația  „atrage” constant atenția asupra acelor obiecte care se manifestă ca predominante, tot felul de stări și gânduri anxioase și opresive, în ciuda faptului că persoana NU este capabilă să se concentreze asupra acelor obiecte mintale pe care le alege în mod conștient.

După cum se vede, metoda meditației conștientizării este unica modalitate de a elimina cauza acestei afecțiuni mintale. Practicarea sistematică a meditației „mindfulness” aduce în mod garantat mintea într-o stare controlată și prin urmare într-o prezență fericită și o percepție a realității plină de culori.

Obținând controlul asupra atenției
, nu numai ne eliberăm de cleștele apăsător a rumenației,
ci redobândim controlul asupra minții și prin urmare, asupra vieții.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *